Cara Mengatasi Masalah Kulit Kering Bagi Anak Eczema

Anak sulung saya Ammar mula terkena eczema sejak lahir lagi. Eczema pertama terjadi kat bahagian pipi dia. Mulanya saya ingat kan cuma ruam biasa, orang tua kata kurap susu.

Tapi lepas dah cuba pelbagai petua seperti letak tepung ubi, tetap jugak tak menjadi. Malah makin teruk, jadi merah-merah dan Ammar mula menampakkan seperti nak menggaru sebab gatal.

Habis je pantang, cukup 44hari saya dan suami decide nak bawak Ammar jumpa pakar kanak-kanak. Dan doktor pon mengesahkan itu adalah eczema.

Punca Eczema.

Soalan kami yang pertama pada doktor. Punca eczema. Maklumlah masa tu kami baru je jadi parent. Ilmu parenting pon kurang lagi masa ni. Tiba-tiba anak kena eczema plak. Dahla first time dengar perkataan eczema tu. Memang risau sangat.

1) Keturunan.

Maksudnya dalam family saya atau husband memang ada yang menghadapi masalah kulit sensitif ni. Dan rupa-rupanya bila cek, saya memang ada masalah ni masa kecik-kecik dulu.

2) Sistem immune rendah

Sistem immune badan bayi memang masih lemah. Tapi bayi akan develop sistem immune badan dia seiring dengan tumbesaran dan peningkatan umurnya. Sebab itu eczema akan semakin hilang bila bayi semakin membesar.

3) Persekitaran

Bila sistem immune rendah, secara tak langsung persekitaran yg tak memberangsangkan boleh mengundang eczema kepada bayi.

Keadaan panas, berhabuk, bulu haiwan boleh menyumbang eczema bayi menjadi lebih teruk. Alhamdulillah Ammar hanya mild eczema. Tak sampai tahap kami perlu pasang air-cond dan air humidifier setiap masa.

4) Pemakanan

Kalau bayi menyusu badan sepenuhnya ibu memang perlu jaga makan supaya makanan yg di makan tak mendatangkan allergik pada bayi.

Tapi kalau bayi minum susu formula, kita perlu pastikan susu yang di pilih benar-benar sesuai dengan bayi kita. Macam Ammar dia allergik terhadap protein susu lembu. Yang ni pon first time kami tau. Dan kami tau selepas second time datang jumpa doktor pakar kanak-kanak yang sama. Masa ni Ammar baru je putus susu badan.

Antara susu yang boleh bagi ialah susu lembu jenis HA iaitu protein susu lembu nya telah asingkan, susu soya atau susu kambing. Alhamdulillah kami bersyukur sangat sebab Ammar serasi dengan susu lembu brand Nan HA sehingga lah usia dia setahun setengah dan eczema dia dah semakin ok time tu.

Cara Untuk Mengawal Eczema Bayi.

Eczema bayi boleh di kawal dengan beberapa cara:

1) Memastikan kulit bayi tidak kering. Kulit bayi perlu sentiasa lembap. Ini kerana bila kulit kering ia boleh mengudang kepada kegatalan.

2) Elakkan dari menggaru. Penting untuk kulit tidak kering untuk elakkan bayi terasa gatal dan cenderung untuk menggaru. Menggaru boleh menyebabkan kulit bayi melecet, berdarah dan terkena jangkitan kuman.

3) Menggunakan mandian bayi yang sesuai untuk bayi yang berkulit sensitif. Masa ni kami gunakan mandian yang di beli di farmasi, Centaphil. Shaklee baby tak ada lagi masa ni. Kalau ada sure dah belikan untuk Ammar.

4) Kalau bayi dah setahun boleh bagi supplement yang mengandungi omega-3 untuk bantu melembapkan kulit dan mengurangkan keradangan. Pilihan saya omega guard shaklee.

5) Pastikan persekitaran sentiasa bersih. Macam Ammar dulu cadar katil memang kerap kena tukar dan kami tak bela kucing. Takut Ammar lelah/asma. Sebab bayi eczema berisiko untuk dapat lelah/asma.

6) Bila bayi dah pandai makan kena cek makanan yang bayi kita ok dan tak ok. Yang ni nurse pon ada ajar. Gunakan kaedah 4 days rule. Dan sekali lagi kami bersyukur sebab Ammar tak ada allergik pada makanan. Tapi kami still berhati-hati tak bagi dia seafood.

Bagaimana Shaklee Baby Set Menangani Masalah Kulit Kering Bagi Baby Eczema.

Shaklee Baby set sangat memahami kulit bayi. Bahan-bahan yang terkandung di dalamnya di jamin selamat, lembut dan organik.

Perbezaan Shaklee Baby set adalah:

  • Ianya di uji secara klinikal
  • Ianya di uji oleh pediatrician
  • Hypoallergenic iaitu sangat sesuai untuk bayi yang berkulit sensitif
  • Ph yang seimbang
  • Mengandungi ramuan dari sumber semulajadi & organik
  • Mempunyai sijil perakuan sah untuk ramuan organik

Shaklee Baby set terdiri dari 3 langkah:

Langkah 1: Mandian

~Mandian shaklee baby menggabungkan tumbuhan organik chamomile, lavender & aloe Vera.

~ Mandian yang sangat lembut ini mampu melegakan, menenangkan & mendamaikan kulit bayi.

~ Hypoallergenic, ph seimbang dan di uji sensitivity untuk melembapkan dan melembutkan kulit bayi.

Langkah 2: Lotion

~ Lotion shaklee baby menggabungkan organic chamomile, lavender, rosemary oil, vanilla oil, sunflower seed oil, jojoba seed oil and shea butter.

~ Meresap ke dalam kulit bayi untuk memastikan kulit bayi tidak kering, lembut bagaikan sutera dan sentiasa lembap walaupon selepas mandi.

Langkah 3: Massage Oil

~ Massage oil shaklee baby di rumus khas dengan sunflower oil, lavender and chamomile.

~ Urutan untuk melembapkan kulit bayi sepanjang masa walaupon selepas mandi agar tidak kering.

~ Memberikan sentuhan lembut untuk mententeramkan bayi.

Testimonial

Credit to: click here for this awesome review.

Jika bayi anda ada masalah kulit kering hingga menyebabkan kegatalan dan ketidakselesaan padanya, bertukarlah kepada Shaklee Baby set sekarang. Hubungi saya segera. Saya sedia membantu anda.

Click di bawah jika anda ingin mendaftar sebagai ahli. Ahli tidak semestinya untuk berbisnes. Ahli sekadar untuk makan sendiri dan saudara mara juga di alu-alukan.

Disclaimer:

*Kesemua product ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Leave a Reply

CommentLuv badge